Hodnotenie verejných prognóz rastu reálneho HDP - Kačmareková, Monika (2012)
Táto práca skúma otázku spoľahlivosti pravidelne publikovaných predpovedí ekonomického rastu Českej republiky. Na problém sa díva cez predikcie českých a zahraničných skupín inštitúcií, ktoré sú rozdelené ešte na súkromné a verejné. Obsahuje analýzu ich predpovedí na obdobie 2003-2011. Prostredníctvom štatistických kritérií a grafického znázornenia hodnotí ich presnosť a ich vývoj. Oba tieto spôsoby hodnotenia sú dôležité pre overenie vyslovených hypotéz. Preukázala sa schopnosť poskytovať v určitom horizonte presnejšie predpovede v čase, ďalej bolo overené spresňovanie predpovedí s klesajúcim horizontom, systematické podceňovanie prognóz v čase expanzie a nadceňovanie v čase recesie. Potvrdený bol aj nevýznamne lepší výkon českých inštitúcií na základe štatistík v celom sledovanom období.