Porovnání úrovně plodnosti a úmrtnosti v ČR a SR od roku 1950 - Hrbková, Jana (2012)
Bakalářská práce porovnává vývoj plodnosti a úmrtnosti v České a Slovenské republice v období od roku 1950 do roku 2009. Soustřeďuje se na vymezení shodných a odlišných trendů vývoje charakteristik plodnosti a úmrtnosti a zkoumá příčiny zjištěných rozdílů. Na základě analýzy dat jsou vyhodnoceny podobné a odlišné trendy vývoje demografických charakteristik plodnosti a úmrtnosti v České a Slovenské republice ve sledovaném období. Zjistili jsme, že slovenská populace je konzervativnější, vývoj demografických ukazatelů je stabilnější a podléhá méně výkyvům a vnějším vlivům. Dlouhodobě příznivější vývoj plodnosti na Slovensku je oslaben kratší střední délkou života a vyšší úmrtností, zejména mužů, v důsledku horšího životního stylu, četnějšího alkoholismu, zanedbávání prevence a celkově menší pozornosti, kterou slovenská populace věnuje péči o své zdraví.