Analýza indexu hospodářského zatížení v ČR a SR - Kovařík, Václav (2012)
Bakalářská práce se zabývá jednak analýzou trendů v demografickém vývoji populace České a Slovenské republiky a jednak analýzou indexů hospodářského zatížení, zeleného zatížení, šedého zatížení a indexu potencionální podpory v souvislosti se stárnutím populace v České a Slovenské republice. Ze zjištěných výsledků je zřejmé, že dojde ke zhoršení ekonomické zátěže produktivní složky populace jak v ČR, tak na Slovensku. Je to dáno především nepříznivým demografickým vývojem jednotlivých populací. Obě populace stárnou a to tak, že v padesátiletém horizontu bude slovenská populace stárnout rychleji než ta česká. V souvislosti s tím dochází ke změnám poměrů mezi jednotlivými ekonomickými generacemi a to tak, že klesá zastoupení produktivní a předproduktivní složky v populaci na úkor se zvyšujícímu počtu jedinců zastupující poproduktivní složku populace. To nepříznivě ovlivňuje vývoj jednotlivých indexů hospodářského zatížení.