SLDB v České republice - historie, význam, budoucnost - Skořepová, Kateřina (2012)
Bakalářská práce na téma Sčítání lidu v České republice -- historie, význam a budoucnost má za úkol zhodnotit a zkompletovat dostupné informace týkající se účelu a historie sčítání lidu. Význam sčítání lidu není jen demografický a statistický, jak by se mohlo na první pohled zdát. Získaná data lze využít v mnoha dalších oblastech, například politice, ekonomice, sociální oblasti, oblasti zdravotnictví a vzdělání a v několika dalších. Nastínění možného vývoje sčítání nelze posoudit, pokud nejsou známy některé historické okolnosti vzniku a fungování metod a postupů použitých při sběru a zpracování dat. Proto je k odhadu budoucnosti potřeba znát alespoň částečně minulost. Tato minulost je v práci velice podrobně popsána, zobrazeny jsou změny, kterými sčítání od období středověku až po současnost prošlo. Možný vývoj podoby sčítání se bude odvíjet od několika aspektů a v současné době nelze jednoznačně říci, jak bude následující sčítání v České republice vypadat. Návrhy a doporučení ovšem existují. Způsobů sčítání, které by mohly být v budoucnosti použity, je hned několik. V úvahu přicházejí registry, výběrová šetření nebo ponechání stávající kombinace celoplošného sčítání a dat z administrativních zdrojů.