IRB přístup jako nástroj k měření úvěrového rizika - Heinzel, Lukáš (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na interní ratingovou metodu jako nástroj k hodnocení úvěrového rizika. Nejprve se práce zaměřuje na obecné metody měření a řízení úvěrového rizika v bankách, dále je představen vývoj pravidel Basel. Těžiště práce je v dohodě Basel II., která umožňuje bankám používat k hodnocení úvěrového rizika standardizovanou metodu nebo metodu IRB. Po vymezení standardizované metody se autor zaměřuje na metodu IRB. V rámci IRB přístupu je mimo úvodních poznámek problematika zaměřena na schvalování použití tohoto přístupu regulátorem. Hlavní prostor je však věnován metodě výpočtu kapitálového požadavku pomocí IRB. Jsou tedy vymezeny obecné vzorce pro výpočet a následně hlavní rizikové parametry. Celý obecný postup výpočtu je demonstrován na konkrétním příkladu poskytnutého retailového úvěru.