Analýza životného poistenia v SR - Trebuľa, Michal (2012)
Daná bakalárska práca sa upriamuje na aktuálnu situáciu na slovenskom poistnom trhu životného poistenia a približuje čitateľovi hlbšiu analýzu vybraných poistných produktov investičného a kapitálového životného poistenia vybraných poisťovní spolu s možnosťami pripoistenia. V prvej obecnej časti sa zameriava na všeobecnú charakteristiku a dôvody pre uzavretie životného poistenia. Následne práca pokračuje historickým priblížením poistenia ako takého a postupne sa snaží v ďalších častiach priblížiť a charakterizovať slovenský poistný trh. Praktická časť začína výberom štyroch najväčších poskytovateľov poistenia so zastúpením na slovenskom poistnom trhu a snaží sa typizovať a zovšeobecniť slovenskú ponuku a pomery. Práca následne porovnáva a hlbšie analyzuje vybrané poistné produkty kapitálového a investičného životného poistenia a pomáha čitateľovi zhodnotiť výhody a nevýhody určitého typu životného poistenia spolu s rôznymi druhmi úrazového a nemocenského pripoistenia. K záveru práca vrcholí uvedením modelového príkladu fiktívneho klienta pre zdôraznenie výhodnosti či nevýhodnosti daného typu životného poistenia spolu s odporúčaním, kde sa v súčasnosti najviac oplatí uzavrieť životnú poistku.