Daňová konkurence u minerálních olejů v rámci zemí EU - Lichterová, Markéta (2012)
Bakalářská práce porovnává daňovou konkurenci spotřebních daní z minerálních olejů mezi skupinami starých a nových členských států Evropské unie. Vychází z výsledků analýzy sazeb spotřebních daní z vybraných minerálních olejů (bezolovnatý benzín, motorová nafta, těžký topný olej a LPG). Na základě této analýzy hodnotí, zda existuje daňová konkurence v rámci skupin starých a nových členských států. Z výsledků analýzy vyplývá, že u mobilních základů daně existuje daňová konkurence mezi starými a novými členskými státy Evropské unie. Součástí práce je přehled systému zdanění spotřebních daní dle směrnic EU. Také jsou popsány nejvýraznější odchylky ve zdanění minerálních olejů v jednotlivých členských státech.