Společná zemědělská politika EU se zaměřením na trh mléka a mléčných výrobků v letech 1984 - 2011 - Dvořáková, Erika; Zeman, Karel; Křítková, Soňa, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Hlavním cílem této práce je analyzovat Společnou zemědělskou politiku EU (SZP), principy jejího financování a organizace. Analýza bude provedena se zvláštním zřetelem na odvětví mléka a mléčných výrobků, kde budou porovnány vývoje cen komodit v závislosti na změnách SZP. Společná zemědělská politika je v současné době velmi diskutované a aktuální téma týkající se všech členských států EU. Trh mléka a mléčných výrobků je ovlivněn reformami SZP, v současné době je jeho vývoj značně nejistý a stále probíhají významné změny. Z tohoto důvodu jsem se tématem rozhodla zabývat. Teoretická část práce bude pojednávat o principech ekonomické regulace, charakterizovány budou nástroje zásahů státu do cen, včetně minimálních cen, vývozních subvencí, státních intervenčních nákupů, produkčních kvót. Zkoumání SZP, zejména pak trhu mléka a mléčných výrobků bude předmětem praktické části bakalářské práce. Bude zde vymezena pozice SZP v rámci společných politik EU, principy, cíle, financování a historický vývoj této politiky. Analýze budou podrobeny zvláště reformní kroky v sektoru mléka, intervence na trhu a stanovování referenčních kvót jak v ČR, tak i v ostatních zemích EU.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses