Dlouhodobý vývoj ukazatelů kvality života v rozvojových zemích - Zahradníčková, Jana (2012)
Cílem této práce je zjistit, zda se kvalita ţivota v rozvojových zemích za poslední desítky let zvýšila. Práce je zaloţena na vlastních výpočtech modelování trendu časových řad ukazatelů z databáze Světové banky a dotýká se většiny hlavních problémů charakteristických pro rozvojové země, tedy vysoké míry úmrtnosti, chudoby, korupce a mnohé další. V první části jsou vybrány země ze tří světadílů a charakterizovány indikátory z oboru demografie, ekonomie a sociologie, za pomoci kterých bude provedena analýza. Dále jsou popsány data a metody práce. V druhé části je modelován trend časových řad vybraných indikátorů, coţ umoţňuje porovnání ukazatelů v prostoru a v čase.