Anomálie na finančních trzích - Uherek, Jiří (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na seznámení s nejznámějšími anomáliemi na finančních trzích a na bližší analýzu některých z nich. V první části bakalářské práce je popsán vývoj teorie efektivních trhů, jelikož pozorované anomálie vybočují z konceptů právě této teorie. V druhé části jsou uvedeny nejznámější vyskytující se anomálie a jejich odůvodnění pohledem behaviorálních financí. V praktické části bakalářské práce je analyzována konkrétní anomálie -- víkendový efekt. Zkoumán je výskyt této anomálie na několika tržních indexech a případný nadměrný výnos plynoucí ze znalosti této anomálie. Analýza denních výnosů potvrdila výskyt víkendového efektu na některých trzích. Po prozkoumání možných obchodních strategií se ukázalo, že není možné na znalosti této anomálie dosáhnout nadměrných výnosů. V analýze se také podařilo prokázat, že se výnosový vzor v průběhu týdne v posledních 10 letech liší od dlouhodobého výnosového vzoru.