Prognóza vývoje obyvatelstva ČR při různých variantách migrace - Hammerbauer, Jiří (2012)
Tématem bakalářské práce je na základě výpočtu projekce obyvatelstva České republiky při různých variantách výše migračního přírůstku ukázat, zda a jak je migrace schopna zabránit úbytku obyvatelstva a eventuálně i ovlivnit stárnutí populace. Kromě samotné projekce a popisu jejího výpočtu se práce zabývá i dosavadním vývojem zahraniční migrace v České republice od roku 1993 a jejím institucionálním rámcem. Důraz je kladen zejména na imigraci do České republiky, analyzována je struktura imigrantů podle pohlaví, věku a státního občanství.