Využitie bootstrapových technik v ekonometrii - Mitterpach, Róbert (2012)
Cieľom tejto bakalárskej práce je priblížiť základné bootstrapové techniky používané v ekonometrii, predstaviť ich význam, možné obmeny a použitie v ekonometrickom programe. Popísať ich výhody oproti metóde najmenších štvorcov vo forme menej prísnych, ale o to reálnejších predpokladov. Pripraviť zápis bootstrapových procedúr do ekonometrického programu. Na prierezových dátach a časových radách porovnať odhady a intervaly spoľahlivosti získaných pomocou metódy najmenších štvorcov, reziduálneho bootstrapu a bootstrapu s prevzorkovaním pozorovaní na málo početných náhodných podvýberoch z dostupných dát. Bootstrapové techniky poskytli presnejšie výsledky ako metóda najmenších štvorcov.