Využitie bootstrapových technik v ekonometrii - Mitterpach, Róbert; Zouhar, Jan, 1982-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cieľom tejto bakalárskej práce je priblížiť základné bootstrapové techniky používané v ekonometrii, predstaviť ich význam, možné obmeny a použitie v ekonometrickom programe. Popísať ich výhody oproti metóde najmenších štvorcov vo forme menej prísnych, ale o to reálnejších predpokladov. Pripraviť zápis bootstrapových procedúr do ekonometrického programu. Na prierezových dátach a časových radách porovnať odhady a intervaly spoľahlivosti získaných pomocou metódy najmenších štvorcov, reziduálneho bootstrapu a bootstrapu s prevzorkovaním pozorovaní na málo početných náhodných podvýberoch z dostupných dát. Bootstrapové techniky poskytli presnejšie výsledky ako metóda najmenších štvorcov.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses