Analýza závislosti mezi spotřebou alkoholu a výší spotřební daně - Voráč, Michal (2012)
Práce si vzala za cíl prozkoumat závislost spotřeby alkoholu na příslušné výši spotřební daně. Po představení alkoholu jako takového jsme načrtli možnosti ekonometrie a v následující fázi jsme se zabývali stavbou a odhadováním regresních modelů. Podařilo se nám uspokojivě vysvětlit spotřebu vína v závislosti na spotřební dani a výši HDP, a dále změnu spotřeby tvrdého alkoholu v reakci na změnu spotřební daně. Vyvodili jsme závěr, že především u tvrdého alkoholu lze spotřebu prostřednictvím spotřebních daní ovlivňovat.