Aplikace rakouské teorie hospodářského cyklu na Japonskou ekonomiku 80. let - Šerý, Rostislav (2011)
Předmětem této práce je aplikace rakouské teorie hospodářského cyklu na reálnou ekonomiku. Schopnost této teorie vysvětlit příčiny krize budu zkoumat na Japonské ekonomice v době hospodářského boomu 80. let, který předcházel tzv. "Japonské ztracené dekádě". Pokusím se zjistit, co stálo za touto historickou zkušeností. V teoretické části se zaměřím na předpoklady této teorie, která má jasně definované příčiny, průběh a dopady hospodářského cyklu. V praktické části pak budu konfrontovat tyto předpoklady s reálnými ekonomickými daty. V této části práce provedu analýzu vývoje relativních cen v jednotlivých sektorech ekonomiky. Výstup z této části práce v zásadě potvrdil předpoklady teorie. Cílem této práce je nalezení příčiny kontrakce v japonské ekonomice na konci 80. let za použití rakouské teorie hospodářského cyklu.