Dobrovický cukrovar v letech 1987-1993 - Novotný, Ondřej (2012)
Tato práce se zabývá cukrovarnictvím na území československa v letech 1987 -- 1993. Problematika je nastíněna pomocí metody sonda na cukrovaru v Dobrovici. Popisuje historii a stav odvětví před rokem 1989, kdy podléhalo centrálnímu plánování. Vyjmenovává a charakteristikuje změny v sektoru po přechodu na kapitalistický systém a liberalizaci trhu. Podrobně popisuje administrativní, technický i finanční vývoj v dobrovickém cukrovaru. Zkoumá průběh delimitace společnosti ze státního podniku, přeměnu na akciovou společnost privatizací a vstup zahraničního investora. Problematika je zpracována na základě nevydaných pramenů ve formě interních dokladů archivu cukrovaru a pomocí metody oral history.