Obchod s krvavými diamanty jako prostředek financování mezinárodního terorismu - Štekrová, Monika; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Pavlicová, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Terorismus je pojem, který bezpochyby vzbuzuje v lidech obavy a strach. Ve skutečnosti však nemají ponětí o tom, jak funguje. V prvních kapitolách se práce snaží popsat zdroje, ze kterých terorismus získává prostředky k jeho existenci. Méně známým prostředkem pro financování terorismu jsou krvavé diamanty, ale to neznamená, že jde o pojem, který není důležitý či se jím není nutno zabývat, právě naopak. Další část se pak věnuje samotnému pojmu "krvavé diamanty" a jeho vlivu na mezinárodní terorismus. Také zde nalezneme zmínku o snaze zavést opatření, která by pomohla ke kontrole světového obchodu s diamanty. Ovšem ne všechny země jsou ochotny spolupracovat a podporovat tato opatření. Z tohoto důvodu nemůže tento systém fungovat komplexně a dostatečně efektivně. Z hlediska mezinárodního terorismu, v poslední době neustále nabývá na významu těžba surovin a jejich následný prodej za účelem podpory opozičních vlád či teroristických organizací. Proto jsem zvolila téma "Obchod s krvavými diamanty jako prostředek financování mezinárodního terorismu", abych přiblížila tuto problematiku širší veřejnosti.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses