Vliv nastavení daňového a pojistného systému na rozhodování jednotlivců a firem mezi zaměstnáním a podnikáním - Lapková, Veronika (2012)
Cílem práce je porovnat zdanění zaměstnance a podnikatele v současném daňovém a pojistném systému a podle návrhů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa. První část popisuje současné nastavení zdanění zaměstnanců a podnikatelů, druhá část se věnuje charakteristice probíhající reformy a jednotlivým změnám, které se týkají zaměstnanců a podnikatelů. Třetí část práce ukazuje praktický dopad prostřednictvím výpočtu celkových ročních čistých příjmů zaměstnanců a podnikatelů a daňového zatížení, jejichž výsledné rozdíly směřují k porovnání, jak se tento rozdíl mezi zaměstnanci a podnikateli v důsledku nové právní úpravy změní.