Vliv nastavení daňového a pojistného systému na rozhodování jednotlivců a firem mezi zaměstnáním a podnikáním - Rýdlová, Lada (2012)
Bakalářská práce se zabývá dopady nastavení daňového a pojistného systému na rozhodování jednotlivce a firem mezi zaměstnáním a podnikáním. Cílem práce je kvantifikace daňových a pojistných odvodů závislé a nezávislé činnosti. Práce nejprve seznamuje s rešerší k dané problematice a definuje důležité pojmy. Následně jsou podle legislativních norem uceleny poznatky nutné k výpočtům. V praktické části jsou provedeny kalkulace na typových poplatnících rozdělených do tří úrovní podle výše příjmů. Pro porovnání velikosti zatížení všemi daňovými a pojistnými odvody je nejprve srovnávána hrubá mzda zaměstnance se ziskem podnikatele a následně hrubá mzda zaměstnance s příjmy podnikatele.