Vývoj kriminality v ČR podle pohlaví se zaměřením na hospodářskou trestnou činnost - Nedbalová, Tereza (2012)
Cílem této práce je poskytnout co nejvěrnější obraz o stavu celkové a hospodářské kriminality v České republice. Na kriminalitu bude nahlíženo několika způsoby. Jednak z pohledu rozsahu zjištěné kriminality, což jsou údaje poskytující informace nejbližší skutečné kriminalitě, jednak z pohledu počtu stíhaných, obviněných a odsouzených osob, což jsou data poskytující bližší představu o struktuře kriminality podle demografických charakteristik pachatelů. Pro ještě komplexnější obraz kriminality budou v teoretické části práce popsány základní kriminogenní faktory, ovlivňující stav, strukturu a vývoj kriminality. Analytická část práce je rozdělena do dvou částí. První část je věnována zobrazení stavu, struktury a vývoje celkové kriminality (většinou v členění podle jednotlivých druhů kriminality) a její hlubší analýze z hlediska pohlaví, věku, vzdělání a rodinného stavu pachatelů. Druhá část se zabývá hospodářskou kriminalitou a jejím vývojem v členění podle pohlaví.