Vývoj potratovosti v ČR a její mezinárodní srovnání - Krausová, Alena (2012)
Tématem práce je analýza potratovosti a faktorů, které ovlivňují její vývoj. Přístupy k potratu jsou subjektivní, ale můžou být ovlivněny náboženstvím nebo protlačovanou politikou státu. V práci je hlavní část věnována porovnání úrovně potratovosti České republiky s několika vybranými evropskými zeměmi. V každé zemi je nastíněn historický vývoj počtu potratů a současné legislativní podmínky pro podstoupení zákroku. Historický vývoj ve vybraných zemích byl ovlivněn různými faktory. Z části je vývoj přisuzován dvěma hlavním demografickým přechodům. V analýze jsou využity různé ukazatele a počty potratů jsou porovnány i z hlediska úhrnné plodnosti, počtu narozených dětí před potratem a průměrného věku žen při porodu.