Multilaterální řešení bezpečnosti na Korejském poloostrově - Šturmová, Tereza; Dubský, Zbyněk, 1974-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce se zabývá Šestistrannými rozhovory se Severní Koreou o jejím jaderném programu mezi USA, Čínskou lidovou republikou, Ruskou federací, Japonskem, Korejskou republikou a Korejskou lidově demokratickou republikou. V první kapitole jsou představena teoretická východiska, kterými jsou multilateralismus a režim nešíření jaderných zbraní. Ve druhé kapitole je analyzována situace v Severní Koreji z hlediska politického režimu a jaderného programu. V poslední kapitole jsou přestaveny nejvýznamnější diplomatické iniciativy, jejichž cílem mělo být ukončení severokorejského jaderného programu s největším důrazem na Šestistranné rozhovory. V závěru práce je navržena změna přístupu k Severní Koreji s ohledem na změnu priorit, která by mohla vést k úspěšnějším diplomatickým jednáním v budoucnosti.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses