Sezónnost sňatečnosti - Nedomová, Radka; Majerová, Markéta; Kačerová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Bakalářská práce nese název Sezónnost sňatečnosti a jejím primárním cílem je zachytit a analyzovat změny ve vývoji rozložení sňatků podle měsíců v roce v českých zemích od počátku 17. století do současnosti. Sezónnost sňatečnosti je prezentována formou sezónních indexů sňatečnosti a variačních koeficientů vypočtených pro jednotlivá období. V dávném období je zdůrazněn vliv dvou nejvýznamnějších církevních svátků a zemědělského roku na termín konání svatby, období po druhé světové válce je charakteristické vznikem květnové pověry o nešťastném osudu manželství uzavřených v květnu, jejíž vliv se v posledních letech stále zmírňuje a volba termínu sňatku je tak dnes více ovlivněna počasím, které v daném ročním období panuje nebo zajímavými magickými daty. V období 2003-2010 je zachycena i odlišná sezónnost sňatečnosti podle pořadí sňatku. Práce se dále zabývá mezinárodním srovnáním sezónnosti sňatečnosti v letech 2000-2010, pro které bylo vybráno pět zemí. Itálie a Chorvatsko reprezentuje země se silnější křesťanskou tradicí, Katar zastupuje země s islámským náboženstvím a země Lotyšsko a Mauricius byly vybrány pro své odlišné klimatické podmínky.
Vedoucí práce: Markéta Pechholdová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses