Vývoj střední délky života v ČR a vybraných evropských zemích - Bršlíková, Jana (2012)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním vývojových trendů střední délky života v České republice a ve vybraných evropských zemích v letech 1950 -- 2010 pro každé pohlaví zvlášť. Srovnání jednotlivých zemí je provedeno na základě údajů z databáze Human Mortality Database. Střední délka života se v současnosti stále prodlužuje a u každého z vybraných států k tomu dochází s různou intenzitou. Naděje dožití se v této práci liší u zástupců postkomunistických zemí, a to zejména výraznou dlouhodobou stagnací v 60. -- 80. letech 20. století, která u zbylých zvolených států, u kterých je zaznamenán růst, postupně přispěla k vytvoření značných rozdílů mezi zeměmi. Tyto rozdíly se však pomalu snižují, stejně tak jako rozpětí mezi pohlavími.