Vývoj střední délky života v ČR a vybraných evropských zemích - Bršlíková, Jana; Miskolczi, Martina; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním vývojových trendů střední délky života v České republice a ve vybraných evropských zemích v letech 1950 -- 2010 pro každé pohlaví zvlášť. Srovnání jednotlivých zemí je provedeno na základě údajů z databáze Human Mortality Database. Střední délka života se v současnosti stále prodlužuje a u každého z vybraných států k tomu dochází s různou intenzitou. Naděje dožití se v této práci liší u zástupců postkomunistických zemí, a to zejména výraznou dlouhodobou stagnací v 60. -- 80. letech 20. století, která u zbylých zvolených států, u kterých je zaznamenán růst, postupně přispěla k vytvoření značných rozdílů mezi zeměmi. Tyto rozdíly se však pomalu snižují, stejně tak jako rozpětí mezi pohlavími.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses