Stárnutí evropských populací - Pospíchalová, Barbora; Miskolczi, Martina; Nývlt, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem práce je zhodnotit proces stárnutí evropských populací, který probíhá v jednotlivých zemích odlišně a dále naznačit faktory, které průběh procesu ovlivňují. Díky výraznému poklesu charakteristik plodnosti se ve sledovaném období projevuje znatelný úbytek osob mladších 19 let a dochází ve všech evropských zemích k poklesu zeleného zatížení. Současně se díky nárůstu 65letých a starších osob zvyšuje index šedého zatížení. Celkový index ekonomického zatížení klesal a situace se otočila až v několika posledních letech. V budoucnu je pak očekáván mohutný nárůst hospodářského zatížení uvaleného neproduktivními obyvateli na obyvatele v produktivním věku. Ve vývoji střední délky života jsou mezi evropskými zeměmi značné rozdíly. V nejbližší době lze očekávat vyšší tempo růstu právě v méně vyspělých zemích, neboť rozvinuté stát nemají již tak velký růstový potenciál. Současně s tím se sbližují hodnoty střední délky života při narození mezi muži a ženami.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses