Moderní knihovnické budovy, proměny českých knihoven a jejich role v současné společnosti - Sedláčková, Lucie (2012)
Bakalářská práce se zabývá veřejnými knihovnami jako kulturními a vzdělávacími institucemi, které prošly během 20. století mimořádnými proměnami své funkce, včetně jejího legislativního zakotvení. Současně se měnila také architektonická podoba knihoven. V současné době knihovny plní mimo své primární úlohy (uchovávání a zpřístupňování dokumentů) také množství doplňkových funkcí, moderní knihovnické budovy se proto stávají multifunkčními kulturními a společenskými centry s významem pro celé místo či region. Praktická část práce je zaměřena na město Hradec Králové. To dlouhodobě vyniká vysokou hladinou enkulturace obyvatel, což úzce souvisí i s úrovní zdejších knihovnických služeb. Práce popisuje probíhající rekonstrukci bývalé továrny Vertex v Hradci Králové na novou budovu městské knihovny -- Centrum celoživotního vzdělávání.