Basel II vs. Basel III a vliv nové regulace na české bankovnictví - Kubíček, Antonín; Dvořák, Petr, 1960-; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem diplomové práce je analýza nových regulatorních pravidel BASEL III zveřejněných v prosinci 2010, která vznikla jako poučení z předchozího krizového vývoje a v návaznosti na vyskytnuvší se problematické okruhy obsažené v regulatorních pravidlech BASEL II, a poté vyhodnocení jejich dopadu do českého bankovního sektoru. Regulatorní pravidla BASEL III obsahují velké množství předpisů, jejichž cílem je posílení kvality, kvantity a flexibility regulatorního vlastního kapitálu, snížení cykličnosti kapitálových požadavků, zpřísnění kapitálových požadavků pro některá riziková aktiva, zintenzivnění dohledu z hlediska finančního sektoru významných institucí a také mezinárodní standardy likvidity. Mimo úpravu pravidel, které se objevují i v BASEL II, byly v BASEL III některé předpisy použity v rámci regulatorních pravidel úplně poprvé. Při analýze dopadu na český bankovní sektor bude vycházeno z předpokladu, že český bankovní sektor je kapitálově dobře vybaven a dopad nových regulatorních opatření BASEL III nebude mít významný vliv na fungování bankovních institucí. Tento předpoklad bude v průběhu diplomové práce potvrzen, vyvrácen či zrelativizován pro různou velikost bankovních institucí, k čemuž bude mimo jiné využita aplikace nových pravidel na zvolený vzorek šesti českých bank (po dvou ze skupiny velkých, středních a malých bank).
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses