Analýza platební bilance v souvislosti s výskytem měnových krizí - Kučera, Adam (2012)
Bakalářská práce se věnuje problematice vnější ekonomické nerovnováhy a jejího možného důsledku v podobě měnové krize. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy související s tématem a popisuje mechanismus vzniku vnější ekonomické nerovnováhy. V teoretické části jsou také určeny ekonomické veličiny, jejichž vývoj souvisí se vznikem této nerovnováhy a příchodem měnové krize. V praktické části práce je proveden empirický průzkum založený na analýze historického vývoje těchto vybraných veličin ve čtyřech zemích, které byly zasaženy měnovou krizí - Mexiko, Rusko, Brazílie a Argentina. Na závěr je provedena syntéza empiricky zjištěných poznatků společně s konstrukcí jednoduchého regresního modelu.