Přímé zahraniční investice a jejich význam při utváření vnější rovnováhy ekonomiky (příklad České republiky) - Smolová, Petra (2012)
Cílem práce je analyzovat vliv přímých zahraničních investic na vybrané ukazatele vnější rovnováhy země. První část je zaměřena na definici přímých zahraničních investic, vymezení jejich forem a finančnímu životnímu cyklu investic. V druhé části jsou charakterizovány investiční pobídky, s nimi spojená pozitiva a negativa, a role agentury CzechInvest při jejich získávání. Třetí část je věnována platební bilanci. Poslední část analyzuje vliv přímých zahraničních investic na některé položky platební bilance, především běžného účtu, a jejich výsledný efekt na vnější rovnováhu země.