Analýza dopadů vládní regulace v oblasti výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů se zaměřením na fotovoltaické elektrárny - Krchová, Eva (2012)
Cílem bakalářské práce je analýza dopadů vládní regulace v oblasti výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů se zaměřením na fotovoltaiku. Práce seznámí čtenáře s kroky, které uměle vytvořily fotovoltaický boom, a rozebere podrobněji důvody pro změny výkupních cen, důvody pro uvalení dodatečné daně, a dopady, které se tím vyvolaly. Použitou metodou k získání podkladů pro tuto práci je analýza literatury, dále rozhovor s investorem do fotovoltaických zařízení a jím poskytnutá firemní data. V teoretické části se práce zabývá právní úpravou odvětví energetiky v ČR. To seznamuje čtenáře i se snahou o rozvoj obnovitelných zdrojů v rámci EU. V závěrečné praktické části je zkoumáno, jaký dopad mají regulace ze strany státu na spotřebitele -- zda zvyšují cenu elektřiny, a jaký dopad mají na konkrétní firmu, na její realizované investice a návratnost těchto investic po aplikaci nových legislativních opatření. Zda se v tomto konkrétním případě překročuje státem garantovaná 15letá doba návratnosti investice.