Implementace testu k porovnání výkonnosti databázových systémů - Matějka, Martin; Chlapek, Dušan; Kaltoun, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem této práce je vytvořit program využitelný pro výkonové srovnání relačních databázových systémů, které podporují dotazovací jazyk SQL, a to se zaměřením na open source systémy. Důležitým aspektem je, že způsob testování by měl odpovídat reálnému využití těchto databázových systémů. V úvodu práce je nastolena potřeba takového programu (což potvrzuje i analýza již existujících prací v druhé kapitole) a je v něm ukázáno, že za účelem dosažení požadovaných charakteristik je vhodné založit test na TPC-C, který je de facto standardem v této oblasti pro proprietární řešení. Třetí kapitola práce stručně popisuje, jakým způsobem bylo k podobnému testování v historii přistupováno a jaké okolnosti vedly ke vzniku organizace Transaction Processing Performance Council, která stojí za specifikací testu TPC-C. Jeho hlavní charakteristiky jsou popsány v následující kapitole, na kterou navazuje kapitola pátá. Ta se již zabývá samotnou implementací tohoto testu, tedy tvorbou programu, pomocí kterého bude možné provádět testování databázových systémů. Šestá kapitola popisuje využití tohoto programu při srovnávání dvou známých open source databázových systémů MySQL a PostgreSQL v jejich výchozí konfiguraci. Toto srovnání však bylo provedeno zejména za účelem otestování funkčnosti programu, čemuž se věnuje sedmá kapitola. Hlavním přínosem této práce je program využitelný pro srovnání výkonu (nejen) open source relačních databázových systémů v situaci, která se blíží jejich reálnému využití. Tento program byl také uvolněn jako open source, což zvyšuje jeho hodnotu v tom smyslu, že je možné snadno zjistit, co a jak přesně testuje. Zároveň je tak umožněn jeho budoucí rozvoj. Dalším přínosem práce je porovnání výkonu dvou open source databázových systémů pomocí tohoto programu.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses