Analýza krátkodobých a dlouhodobých dopadů přímých zahraničních investic na platební bilanci ČR - Nosek, Martin (2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dopady přímých zahraničních investic na hostitelskou ekonomiku a platební bilanci České republiky. Nejprve jsou vymezeny jednotlivé definice a formy PZI, následují teoretické základy PZI. V analytické části jsou rozebrány nejprve dopady na ekonomiku přijímající přímé investice, zejména technologický transfer a dopady na trh práce. V další části jsou analyzovány dopady na platební bilanci České republiky, a to na deficit běžného účtu, který je součástí indikátoru měnové krize, a na bilanci výnosů. Ve statistickém programu je testována závislost bilance výnosů na zásobě přímých zahraničních investic v české ekonomice.