Dokumentově orientované open source databázové systémy - Regner, Tomáš (2012)
Jedním z cílů této bakalářské práce je seznámit čtenáře s motivy vývojářů pro hledání alternativ k tradičním relačním databázovým systémům, jež postupně vyústili ve vznik NoSQL hnutí a rovněž je seznámit s milníky tohoto vývoje a klíčovými projekty jeho historie. Dále uvádí některé základní vlastnosti společné NoSQL systémům jako je např. problematika škálovatelnosti a distribuovaného zpracování dat a uvede obecně přijímanou kategorizaci NoSQL systémů na základě jejich datového modelu. Podrobněji se zaměřuje na oblast dokumentově orientovaných databázových systémů, shrnuje situaci v této oblasti a rozebírá její dva v současné době nejpoužívanější zástupce -- systémy MongoDB a CouchDB. Popisuje základní mechanismy jejich fungování a demonstruje smysl jejich užití na příkladech z praxe. Následně definuje hodnotící kritéria pro porovnání těchto produktů a hodnotí jejich naplnění v aktuálně dostupných verzích těchto systémů.