Dokumentově orientované open source databázové systémy - Regner, Tomáš; Chlapek, Dušan; Tomášková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Jedním z cílů této bakalářské práce je seznámit čtenáře s motivy vývojářů pro hledání alternativ k tradičním relačním databázovým systémům, jež postupně vyústili ve vznik NoSQL hnutí a rovněž je seznámit s milníky tohoto vývoje a klíčovými projekty jeho historie. Dále uvádí některé základní vlastnosti společné NoSQL systémům jako je např. problematika škálovatelnosti a distribuovaného zpracování dat a uvede obecně přijímanou kategorizaci NoSQL systémů na základě jejich datového modelu. Podrobněji se zaměřuje na oblast dokumentově orientovaných databázových systémů, shrnuje situaci v této oblasti a rozebírá její dva v současné době nejpoužívanější zástupce -- systémy MongoDB a CouchDB. Popisuje základní mechanismy jejich fungování a demonstruje smysl jejich užití na příkladech z praxe. Následně definuje hodnotící kritéria pro porovnání těchto produktů a hodnotí jejich naplnění v aktuálně dostupných verzích těchto systémů.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses