Hlasování kvalifikovanou většinou v Radě EU (implikace pro Českou republiku) - Svatošová, Iveta (2012)
Práce se věnuje problematice hlasování kvalifikovanou většinou v Radě EU. Důraz je zde kladen na přechod od Smlouvy z Nice k Lisabonské smlouvě. Úvodní kapitoly tvoří platformu pro analýzu tzv. hlasovacích indexů, na základě kterých určujeme vliv států v Radě, efektivitu a spravedlivost jednotlivých systémů. Podle nich budou středně velké státy EU, jako je Česká republika, dle Lisabonské smlouvy znevýhodněny. Indexy jsou však následně konfrontovány s jejich kritikou. S ohledem ke konfrontaci by hlasovací indexy neměly být brány jako jediné východisko pro hodnocení uvedených veličin.