Hlavní faktory působící na vývoj národního pojistného trhu - Pátková, Monika (2012)
Cílem mé diplomové práce byla analýza zhodnocení dosavadního vývoje na národním pojistném trhu v posledních letech včetně uvedení vybraných trendů, které na něj působí. První kapitola je zaměřena na vývoj národního hospodářství. Jedná se především o vývoj vybraných ekonomických ukazatelů: HDP, míra inflace a míra nezaměstnanosti. Druhá kapitola je zaměřena na obecnou charakteristiku pojistného trhu. V této kapitole se hlavně věnuji specifickým ukazatelům pojistného trhu a také se zde zabývám pojišťovnami, které jsou zhodnoceny dle nejrůznějších hledisek. Další části mé diplomové práce jsou věnovány vývojovým trendům. Konkrétně se jedná o vývojové trendy životního a neživotního pojištění, u kterých je uvedena obecná charakteristika, dosavadní vývoj, pojistné produkty a na závěr vybrané trendy. Tyto dvě kapitoly jsou zakončeny stručným srovnáním s hodnotami Evropské unie. V následující kapitole jsou podrobněji rozebrány obecné vývojové trendy: asymetrie informací, ochrana klienta, princip jednotné licence, pojistné podvody, rozvoj informačních technologií a bankopojištění. Poslední kapitolu tvoří vývojové trendy v oblasti regulace pojišťovnictví -- IFRS 4 a Solvency II. Závěr práce je věnován prognóze budoucího vývoje pojistného trhu.