Cloud databázy (Database-as-a-service) - Tomčová, Zuzana; Mittner, Jan; Chlapek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práca sa zaoberá problematikou cloud databáz. Jej cieľom je poskytnúť základné informácie, zmapovať trh poskytovateľov cloudových služieb a zhodnotiť dostupné produkty na základe vybraných kritérií. Práca pozostáva z dvoch častí: teoretickej a praktickej. Teoretická časť objasňuje princíp cloud computingu všeobecne, teda v stručnosti jeho históriu, základné rozdelenie a hlavné vlastnosti. Následne obsahuje vysvetlené pojmy v oblasti databáz, ktoré sú nevyhnutné pre lepšie pochopenie hlavnej témy. Posledná časť teoretickej časti sa venuje výlučne cloud databázam. Začína definíciou, výhodami a nevýhodami tohto riešenia, následne je popísaný rozdiel medzi klasickým využitím databáz a cloudovým riešením a končí referenčnou architektúrou. Praktická časť sa zameriava na analýzu súčasného trhu, kde sú hodnotení štyria poskytovatelia cloudových databáz podľa vybraných kritérií. Každé kritérium je detailne opísané, bodovo ohodnotené a podľa dôležitosti im je priradená váha. Analýza obsahuje zhrnutie, v ktorom sú zhodnotení poskytovatelia od najvýhodnejšieho po menej výhodných. V poslednej časti je praktický návod, ako si takúto službu zriadiť. Kvôli rozsiahlosti je detailne opísaná v prílohe v závere práce.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses