Ekonomika sportovního klubu RC Sparta Praha - Chmelík, Dan (2012)
Cílem této práce bylo zanalyzovat ekonomiku sportovního klubu RC Sparta Praha, pokusit se doporučit některá dílčí zlepšení a současně vyslovit teze obecně platné i pro jiná podobná sportovní odvětví. K dosažení cíle bylo použito SWOT analýzy a prostředků finanční analýzy. Z finanční analýzy se konkrétně jednalo o rozbor horizontální struktury účetních výkazů a o rozbor vertikální struktury účetních výkazů a to jak absolutně, tak relativně. Práce prokázala absenci státní podpory u malých sportů a tím nutnost financování z jiných zdrojů. Pokud tyto sporty nenaleznou sponzora nebo nedisponují vlastním majetkem, jsou odkázány na zdroje svých členů. Dalším možným zdrojem financí, který by nezatížil státní rozpočet, by mělo být účelové určení části daní sázkových a loterijních společností.