Teoretická východiska cílování inflace a zkušenosti s jeho praktickým využitím v České republice - Plachý, Matěj (2012)
Tato práce se zaměřuje na měnově politický režim, který je znám jako cílování inflace. V první části se práce zabývá teoretickými základy, ze kterých tento transmisní mechanismus vychází. Stojí především na modelu nových keynesovců, endogenitě peněz a pojetí inflace jako mezery produktu. Další část se zaměřuje na historii cílování inflace, především na situaci v České republice, ale zmiňuje se také o dalších ekonomikách, jmenovitě o Polsku, Maďarsku a Švédsku. Analytická část se soustředí na problémy, které mohou být s aplikací cílování inflace spojeny a některé jsou analyzovány na datech z České republiky.