Výběr aplikace pro podporu spolupráce v týmu OSVČ - Višnovský, Karel (2012)
Bakalářská práce se zabývá výběrem vhodného softwarového řešení pro podporu činnosti a spolupráce skupiny OSVČ, kdy cílem je vyhledat a doporučit vhodné řešení, které bude pro skupinu přínosné v rámci usnadnění komunikace a správy dat při splnění předem definovaných požadavků. V práci je nejprve uveden teoretický rámec řešené problematiky, kde jsou vysvětleny stěžejní pojmy a popsány základní principy řešené problematiky. První část vznikla na základě studia odborné literatury a internetových zdrojů. V úvodu práce je uveden popis vztahů a činnosti skupiny. Dále je analyzován současný stav komunikace, správy dat a následně jsou definovány nedostatky současného nastavení. Na základě analýzy jsou definovány konkrétní požadavky na funkčnost a technické parametry nového softwaru. Druhou část práce tvoří porovnání vybraných nástrojů dle definovaných požadavků a popis jejich funkčnosti. Jako první jsou porovnáváni zástupci skupiny nástrojů označované jako sdílená webová úložiště, dále pak skupina aplikací jménem Google Apps od společnosti Google a jako poslední je do porovnání zařazeno cloudové řešení IceWarp Mail Server, které má skupina zdarma k dispozici. Na závěr práce je provedeno zhodnocení porovnaných aplikací a doporučeno nejvhodnější. Přínosem bakalářské práce je porovnání aplikací modelu SaaS vhodných pro podporu spolupráce, představení jejich funkcionality a výběr konkrétního řešení vhodného pro danou skupinu OSVČ, potažmo pro jakoukoliv skupinu s podobnými potřebami a požadavky.