Tzv. Švarcsystém a jeho vliv na státní rozpočet - Vojtová, Magdaléna (2012)
V souvislosti s rostoucím zadlužením státu a dlouhodobým nedostatkem financí, hledá vláda ČR, mimo jiné, nejrůznější způsoby jak zvýšit příjmy státního rozpočtu. Jednou z oblastí, na které je soustředěna pozornost, je optimalizace výběru daní a odvodů. S tím souvisí i opětovný zákaz tzv. švarcsystému novelou zákona o zaměstnanosti platnou od 1. 1. 2012. V České republice pracuje na živnostenské listy přes milion obyvatel. Zaměstnávání lidí na živnostenský list se stalo alternativou zaměstnávání v závislém tj. pracovněprávním či obdobném poměru. Cílem této bakalářské práce je především provést analýzu vlivu tohoto tzv. švarcsystému na státní rozpočet. Práce zkoumá i ekonomické a sociálně právní aspekty této problematiky z hlediska jednotlivých subjektů. V závěru se zabývá obdobnou problematikou v zahraničí a nabízí možná řešení celé situace.