Měření ekonomické efektivnosti IS/ICT - Čelikovský, Filip; Maryška, Miloš; Faina, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Hlavním cílem práce je provést měření ekonomické efektivnosti konkrétního IS/ICT zavedeného v praxi na základě reálných dat poskytnutých majitelem systému. Dalším cílem práce je teoreticky popsat způsob měření ekonomické efektivnosti informačních systémů, zejména na základě analýzy nákladů a efektů IS/ICT. Souhrnné informace o problematice měření ekonomické efektivnosti IS/ICT a analýzy nákladů a efektů podnikové informatiky jsou vytvořeny na základě poznatků získaných studiem odborné literatury na toto téma a témata podobná. Data potřebná pro provedení měření ekonomické efektivnosti konkrétního IS/ICT byla získána přímo od majitele systému. Pro dosažení hlavního cíle autor vybral několik běžně používaných finančních ukazatelů a navrhl dvě další metriky. Na základě výpočtů těchto ukazatelů a metrik autor usoudil, že hodnocený IS/ICT je efektivní, a společně s komentářem předal výsledky hodnocení majiteli systému. Přínosem práce je, že ukazuje obecný postup hodnocení ekonomické efektivnosti IS/ICT v jasné a přehledné struktuře. Práci je možné rozdělit na dva logické celky -- teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce autor v samostatné kapitole popisuje možnosti členění nákladů a jejich identifikaci, náročnost takového úkonu a možnosti evidence nákladů. Následuje kapitola o efektech IS/ICT, kde autor rovněž hovoří o možnostech kategorizace, způsobech jejich identifikace a měření a klade důraz zejména na náročnost jejich zjištění. Poslední kapitola teoretické části pomyslně spojuje dvě předchozí, jelikož popisuje několik finančních ukazatelů a metrik vhodných pro hodnocení ekonomické efektivnosti IS/ICT. Tato kapitola tedy hovoří o tom, jak využít data o nákladech a efektech k samotnému měření ekonomické efektivnosti.
Praktické části je věnována jedna kapitola, ve které autor použil všechny definované ukazatele a metriky z teoretické části a na základě reálných dat provedl měření ekonomické efektivnosti a aplikoval tak poznatky nabyté v teoretické části práce. Součástí měření nejsou jen výpočty ukazatelů a metrik, ale i diskuse výsledků měření.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses