Stárnutí populace v ČR a okolních zemích - Podzimková, Michaela (2012)
Tato bakalářská práce ukazuje na velkém množství demografických ukazatelů dynamiky a intenzity stárnutí obyvatelstva za posledních dvacet let v České republice, Německu, Polsku a Slovensku a snaží se nastínit možný budoucí vývoj a dopady na jednotlivce i celou společnost. Proces stárnutí populace probíhá již několik let téměř na celém světě a je způsoben hlavně poklesem porodnosti a úmrtnosti. Očekává se, že bude i nadále pokračovat v dalších desetiletích. Za sledované období došlo k velkému nárůstu podílu obyvatel nad padesát let, a jak se lidé dožívají vyššího věku, tak i rapidně přibylo osob v nejstarších věkových skupinách. Stále zvyšující se index závislosti starých bude pravděpodobně poukazovat na situaci, ve které je počet příjemců peněz ze zdravotního a penzijního systému financovaný relativně malou skupinou osob v produktivním věku.