Komodity jako investiční nástroj - Kotálová, Magdalena (2012)
Cílem bakalářské práce je představit komodity jako instrumenty konkurující ostatním formám investic s ohledem na ropu jako energetickou komoditu. Práce podává komplexní obraz o trzích komoditních a v rámci nich i trzích ropných. Úvod teoretické části je zaměřen obecně na komodity obchodované na světových trzích. V komoditních trzích je popsána komoditní burza a možnosti investic se zaměřením na komoditní deriváty. Zbývající teoretická část pokryje problematiku ropy, která představuje jedno z největších současných rizik pro růst celosvětových ekonomik. V praktické části je provedena analýza ceny ropy s charakteristikou tvorby ceny ropy a rozborem faktorů i důsledků růstu ceny ropy.