Finanční gramotnost (komparativní analýza výukových materiálů pro 2. stupeň základní školy) - Kubíková, Eva (2012)
Tato diplomová práce se zabývá finanční gramotností a její výukou na českých základních školách. Text pojednává o dosavadních krocích na podporu finanční vzdělanosti, uvádí některé závěry uskutečněných výzkumů úrovně finančních znalostí a zároveň představuje dostupné materiály pro výuku. Stěžejní částí je analýza projektu Rozumíme penězům a učebnice Finanční gramotnost pro 2. stupeň základních škol. Je sledováno především obsahové a metodické hledisko. Diplomová práce zároveň zjišťuje, zda zmíněné materiály naplňují obsahové vymezení standardů finanční gramotnosti a měření PISA.