Mobilita pracovní síly ve vybraných evropských zemích - Nepomucký, Jiří (2012)
Cílem bakalářské práce "Mobilita pracovní síly ve vybraných evropských zemích" je Analýza vývojových trendů mobility pracovní síly a jejích determinantů ve třech zemích Evropské unie, jmenovitě České republiky, Německa a Rakouska. Teoretická část se věnuje vymezení základních pojmů migrace, důsledkům migrace a legislativnímu vývoji volného pohybu pracovních sil na území Evropské unie. Praktická část je zaměřena na mobilitu pracovní síly na území České republiky, Německa a Rakouska. Analyzovány jsou migrační toky, intenzita migrace,migrační potenciál obyvatel, demografické složení migrantů, rozdíly mezinárodní mobility pracovní síly a mobility uvnitř jednotlivých států. Dále se práce věnuje shrnutí migračních trendů v letech 2000 - 2010 a zhodnocení úspěšnosti evropských legislativních opatření, týkajících se mobility pracovní síly. Závěrem lze sumarizovat, že souhrnná migrační politika EU je plná nešťastných paradoxů. Na jedné straně se velmi podporuje pracovní migrace na území členských států EU, která však nevykazuje zlepšení. Na straně druhé je pak snaha o naprostou izolaci Evropy od zbytku světa, která naopak velmi efektivně snižuje příliv imigrantů a tím dále oslabuje migrační potenciál pracovní síly v zemích Evropské unie.