Aktivity Číny v Africe a jejich dopady - Drápelová, Michaela (2011)
Čínská přítomnost v Africe je aktuální téma posledních několika let, které vyvolává rozporuplné reakce po celém světě. Cílem této práce je zhodnotit jaké jsou hlavní dopady čínské angažovanosti, na africký kontinent i na mezinárodní dění. V první kapitole je stručně nastíněn historický kontext a současný vývoj diplomatických vztahů mezi Čínou a africkými zeměmi. Druhá část pojednává o čínských aktivitách na africkém kontinentu, z hlediska ekonomického, rozvojové pomoci a migrace. V poslední kapitole jsou nastíněny hlavní dopady těchto aktivit na Afriku.