Právní úprava GMO v Evropské unii - Křivánek, Michal (2012)
Těžištěm této práce je regulace geneticky modifikovaných organismů v Evropské unii. Cílem práce je podat přehled a analýzu právního rámce pro záměrné uvolňování do životního prostředí geneticky modifikovaných organismů a jejich uvádění na trh, jakož i problematiky geneticky modifikovaných potravin a krmiv. Dalším cílem této práce je navrhnout potřebné úpravy právního rámce na základě zmíněné analýzy. První část pojednává o povaze a zkoumá rozsah použití genetické modifikace a vlastnosti a možnosti geneticky modifikovaných organismů, přičemž má zároveň na paměti jejich potenciál, stejně jako nebezpečí pro lidské zdraví a životní prostředí, které by mohly představovat. Druhá část se zabývá právní úpravou geneticky modifikovaných organismů jako takovou, porovnává základní zásady v ní stanovené se stavem vědeckého poznání geneticky modifikovaných organismů, vyhodnocuje jejich přiměřenost a navrhuje změny, které by bylo vhodné přijmout.