Arabské jaro v Tuniské republice - Tamchynová, Kristýna (2012)
Tématem této bakalářské práce je revoluce v Tuniské republice. Tuniská revoluce byla součástí tzv. Arabského jara, které nakonec zasáhlo celou oblast regionu severní Afriky a Blízkého východu. Zmíněné události však začaly v Tunisu. Cílem práce je tedy identifikovat důvody revoluce v Tunisu a analyzovat, zda byla tak nečekaná, jak se na první pohled mohlo zdát. Jelikož se jednalo o spontánní lidové povstání, které vedlo až ke svržení vlády a změnu politického systému, pojednává první, teoretická, část práce o problematice legitimity vlády. Obsahem druhé a třetí části je využití teoretických poznatků v analýze ekonomického a politického vývoje v zemi a uvedení dalších možných důvodů revoluce. Závěrečné čtvrtá části se pak věnuje revoluci jako takové a stručně shrnuje současnou situaci v zemi.